Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. Tarkennus: Lukuunottamatta joitain osia luettelosta |
Monarkia (kreikan sanasta μοναρχία (monarkhía) ’yksinvaltius’) on valtiomuoto, jossa monarkki on valtion pää. Tyypillisenä erona tasavaltaan on se, että monarkiassa hallitsijan valta on elinikäistä, ellei hän vapaaehtoisesti luovu siitä, mutta tasavallassa presidentit valitaan vain tietyksi kaudeksi. Maailmassa on 29 itsenäistä monarkiaa, joiden lisäksi yleensä 15 Kansainyhteisön maata lasketaan myös monarkioihin.lähde? Monarkiaksi kutsutaan joskus myös itse kuningashuonetta tai kuningaskuntaa.
Useissa eurooppalaisissa kuningaskunnissa kuningas valittiin vaaleilla, mitä kutsutaan vaalimonarkiaksi. Äänioikeutettuja olivat lähinnä mahtavimpien sukujen edustajat. Kuninkaiden asema muuttui myöhäiskeskiajalla ja uuden ajan alussa perinnölliseksi ja kruununperimysjärjestys määräsi tarkoin kuninkuuden perinnöllisyydestä. Eri maissa kuningassuvut muodostivat dynastioita, jotka saattoivat olla vallassa satoja vuosia.
Demokratian omaksuneissa maissa monarkiat ovat siksi joko kaatuneet tai muuttuneet seremoniallisiksi, kuten esimerkiksi lähes kaikki Euroopan monarkiat ja Japani. Demokraattisen parlamentin ja hallituksen hallitsemia valtioita, joissa monarkki on ainoastaan valtion keulakuva, nimitetään perustuslaillisiksi kuningaskunniksi.